Štedrý deň vždy nastáva 24. decembra, kedy majú sviatok Adam a Eva. Ide o jeden z najočakávanejších dňov roku. Ľudia si medzi sebou rozdávajú darčeky, zdobí sa stromček a rodina je pohromade.
Zvyky
Domácnosť by mala byť vyzdobená najrôznejšími ozdobami z prírodného materiálu.
Obed by mal mať skôr pôstny charakter. Podávať by sa teda mala iba nejaká drobnosť – podľa lokality – hubový koláč alebo hubová polievka.
V polovici 17. storočia sa začala presadzovať aj tradícia zdobenia stromčeka. Ten by sa mal zdobiť cukrovinkami a výrobkami z dreva, perníka a pečiva.
Nesmie samozrejme chýbať ani Štedrovečerná hostina. Po spomínaných pokrmoch (oblátky s medom, ovocie a orechy) prišla na rad polievka - obľúbená kapustnica a ako hlavné jedllo sa podáva kapor, ktorý je ale v súčasnej dobe nahradzovaný skôr rezňami. K nemu sa podáva zemiakový šalát, ktorý si u nás našiel obľubu až behom 2. svetovej vojny s príchodom českých rodín. Podľa odborníkov je jeho pôvod zrejme v ruskej kuchyni.
Po večeri sa spievajú koledy a rozdávajú darčeky.